26 April 2007

AFM waarschuwt tegen Lohman Brokers

AFM waarschuwt tegen Lohman Brokers
(voorheen handelend onder de naam Alpine FX)

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt beleggers niet in te gaan op aanbiedingen van beleggingsdiensten door Lohman Brokers. De AFM is van oordeel dat Lohman Brokers in Nederland beleggingsdiensten aanbiedt en heeft verricht zonder dat zij daartoe beschikt over een vergunning dan wel onder een vrijstelling valt. De AFM heeft van consumenten klachten ontvangen dat zij door Lohman Brokers telefonisch zijn benaderd. Het aanbieden en verrichten in Nederland van beleggingsdiensten zonder dat een instelling beschikt over een vergunning dan wel onder een vrijstelling valt, is een overtreding van artikel 2:96 Wet op het financieel toezicht.

De AFM heeft het redelijk vermoeden dat Lohman Brokers in het verleden onder de naam Alpine FX soortgelijke aanbiedingen heeft gedaan.

Lohman Brokers gebruikt bij het aanbieden van beleggingsdiensten het volgende adres: Comte Borrell 206, 08029 Barcelona, Spain.
Alpine FX gebruikte bij het aanbieden van beleggingsdiensten het adres: 45 Finsbury Square, London EC2A1PQ, England. De AFM heeft echter informatie verkregen waardoor zij vermoedt dat de activiteiten door Lohman (en voorheen Alpine FX) vanuit Hongarije worden verricht.

De AFM raadt beleggers die met een instelling of persoon zaken willen doen aan, vóóraf op de website van de AFM in het relevante register te controleren of de desbetreffende instelling of persoon is geregistreerd en in Nederland beleggingsdiensten mag aanbieden of verrichten. De AFM adviseert beleggers tevens dringend om vooraf de waarschuwingslijsten te raadplegen. Op www.afm.nl/waarschuwingslijsten toont de AFM drie waarschuwingslijsten: (1) instellingen en personen die geen vergunning hebben terwijl ze die volgens de wet wel zouden moeten hebben, (2) instellingen die geen prospectus uitgeven bij hun effecten, terwijl ze dat wel zouden moeten doen volgens de wet en (3) instellingen waartegen buitenlandse toezichthouders hebben gewaarschuwd.

De volledige beschikking is te vinden op www.afm.nl

19 April 2007

Beeindiging beursnotering AEGON Global Investment Fund

Den Haag, 19 april 2007

BEEINDIGING BEURSNOTERING AEGON GLOBAL INVESTMENT FUND N.V.

Met ingang van 1 juli 2007 zal het AEGON Global Investment Fund N.V. niet langer aan de beurs genoteerd staan. De directie van het Fonds maakt dit vandaag, 19 april 2007, bekend via advertenties in een aantal landelijke dagbladen. Particulieren die gewone aandelen of spaarplusaandelen in hun bezit hebben, kunnen die tot 1 juli op de beurs aanbieden. Na die datum kan dat alleen nog maar bij de directie van het Fonds.

Vanaf 1 januari 2007 is de fbi-status van het Fonds beëindigd zoals aangekondigd op 28 september 2006. Hierdoor is het Fonds 25,5% (voorheen 0%) vennootschapsbelasting verschuldigd over het resultaat. Het Fonds wordt hierdoor minder aantrekkelijk voor beleggers.

In de vandaag geplaatste advertentie kondigt het Fonds aan dat zij tot 1 september 2007 als open-end beleggingsinstelling zal blijven bestaan. Dat betekent dat de aandelen tussen 1 juli en 1 september 2007 kunnen worden aangeboden bij de directie van het Fonds. De directie zal bij de AFM een verzoek indienen om de inschrijving van het AEGON Global Investment Fund per 1 september 2007 uit het register te halen.

Particulieren die in de toekomst willen (blijven) beleggen in een AEGON-fonds kunnen deelnemen in één van de fondsen die AEGON aanbiedt via AEGON Bank N.V.

16 April 2007

VB presenteert handleiding maatschappelijk verantwoord beleggen

VB heeft vandaag de handleiding maatschappelijk verantwoord beleggen (MVB) gepresenteerd. Benne van Popta, werkgeversvoorzitter van VB, deed dit op de Algemene Ledenvergadering. Uitgangspunt van de handleiding is dat pensioenfondsen transparanter moeten worden over hun beleggingsbeleid: Pensioenfondsen zijn institutionele beleggers die niet met de rug naar de samenleving kunnen staan waarbinnen ze opereren. Daarbij is het aan de fondsen zelf om hun MVB-beleid te formuleren. Er is niet een format van MVB, het kan verschillen per fonds, mede gelet op eigenheid van het fonds, de sector waarbinnen het fonds opereert, de preferenties en afwegingen van alle bij het fonds betrokken stakeholders.

Inhoud handleiding MVB
In de handleiding wordt aangegeven dat fondsen een aantal stappen kunnen doorlopen:
- Een dialoog openen met de deelnemers, via de deelnemersraad of breder via de website.
- Het formuleren van de principes van het MVB.
- Het doorlichten van de beleggingsportefeuille aan de hand van deze principes.
- Het helder en begrijpelijk communiceren van het beleid.
- Het afleggen van verantwoording (verantwoordingsorgaan, jaarverslag).

Bij het formuleren en implementeren van het MVB-beleid zullen pensioenfondsen voor lastige keuzes komen te staan. Verschillende vragen behoeven een antwoord. Van Popta: Bijvoorbeeld hoe ver de verantwoordelijkheid van een fonds reikt. Dient een fonds verder te gaan dan (internationale) wet en regelgeving? Maar hoe ver dan? Waar trekken we de grens en waarom daar? Lastig, maar de keuzes blijken uit de beleggingsportefeuille en die keuzes vragen om een onderbouwing. Een andere vraag is wanneer we kiezen voor uitsluiting (afstoten van beleggingen) en wanneer voor engagement (aanhouden van beleggingen maar actief opereren op de AVA). In het eerste geval distantiëren wij ons. In het tweede geval involveren wij ons, met de mogelijkheid van beïnvloeding van het beleid.

MVB-Commissie
VB heeft besloten om een commissie in het leven te roepen die zich zal buigen over de praktische kwesties waarmee de pensioenfondsen zich geconfronteerd zien bij het formuleren en implementeren van een MVB-beleid. Het gaat om vragen als: hoe komen wij aan geschikte informatie over individuele ondernemingen? Hoe kunnen wij externe vermogensbeheerders bewegen hun fondsen te screenen en aan te passen aan MVB-criteria? Is het effectief om daarbij gezamenlijk op te treden? Kunnen grote fondsen hun expertise delen met andere leden van de VB? Welke internationale verdragen zijn relevant en wat zijn de implicaties van deze verdragen?

Naar verwachting zal deze commissie haar resultaten in het najaar bekend maken.

contactpersoon:
Gerda Smits
Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen
Zeestraat 65d
2518 AA Den Haag
telefoon (070) 362 80 08
fax (070) 362 80 09
e-mail: info@vb.nl
www.vb.nl

De Vereniging van Bedrijfstakpensioenfondsen (VB) is opgericht in 1985. Namens de 82 leden behartigt VB de pensioenbelangen van 4,7 miljoen deelnemers in bedrijfstakpensioenregelingen, ruim 1,2 miljoen gepensioneerden en 6,8 miljoen slapers. Nagenoeg alle bedrijfstakpensioenfondsen zijn bij VB aangesloten. De leden van VB vertegenwoordigen samen meer dan 75% van het aantal deelnemers in collectieve pensioenregelingen. Het gezamenlijk belegd vermogen van de ledenfondsen bedraagt ruim 400 miljard euro.