29 December 2006

Beursheadlines Vrijdag 22:00 uur

Indexen om: 22:00:06
AEX 495.34 -1.84 (-0.37%)
AMX 678.26 +0.55 (0.08%)
BEL20 4388.53 +21.51 (0.49%)
DAX 6596.92 -14.89 (-0.22%)
FTSE 6220.80 -20.10 (-0.32%)
CAC 5541.76 +8.40 (0.15%)
DOW 12464.43 -37.09 (-0.29%)
NASD 2414.46 -11.11 (-0.46%)

Halal beleggen in aandelen

Indexmaker Standard & Poor's creëert aandelenindices die voldoen aan de sharia-wetgeving. Een handige zet om mee te profiteren van de oliehausse
Slim. Indexmaker Standard & Poor's (S&P) heeft aandelen–indices gecreëerd die alleen aandelen opnemen die voldoen aan de sharia, de islamitische canon van wetten op basis van de Koran. Met de indices mikt S&P op een onderbediende doelgroep: die van rijke moslims en hun oliedollars.

Drie sharia-indices heeft S&P gemaakt, op basis van de toonaangevende beurslijsten S&P Europe 350, S&P 500 Japan en de S&P 500 voor de Verenigde Staten. Een jury van islamitische scholasten heeft alle ondernemingen in deze indices bestudeerd. Bedrijven waarvan de bedrijfsbestuur niet voldoet aan de moslimwetten, worden niet opgenomen. Uitgesloten zijn, onder meer, bedrijven die handelen in tabak, alcohol en varkensvlees en financiële dienstverleners. Moslims mogen immers geen rente rekenen.

In de S&P Europe 350 index zijn negentien Nederlandse beursfondsen opgenomen. Deze hebben een gewicht van 5,54 procent in de index. In de shariavariant zitten maar tien Nederlandse fondsen. De bedrijfsvoering blijkt in de polder minder shariacorrect dan het Europese gemiddelde. Het aandeel van Nederlandse beursfondsen daalt in de shariaversie van de S&P-index tot 4,74 procent.

Lees verder

28 December 2006

Wat is een warrant ?

Een warrant is een derivaat of afgeleid product. Warrant is een term voor een instrument in de wereld van de financiële handel.

Een warrant is een soort optie, een warrant geeft iemand het recht om vóór of op een bepaalde datum effecten te kopen (call-warrant) dan wel te verkopen (put-warrant) tegen een vooraf vastgestelde prijs. Het is een optie omdat het een recht van kopen geeft (in geval van call-warrant), maar niet de plicht om te kopen. Het belangrijkste verschil tussen opties en warrants is dat de opties door de beurs uitgegeven worden, warrants worden door een onderneming / financiële instelling uitgegeven.

Warrants werden door ondernemingen vaak uitgegeven in combinatie met een obligatie-uitgifte (warrant-linked bond). Dit met als doel de obligatielening aantrekkelijker te maken en de te betalen obligatierente te drukken.

Welke begrippen moet je weten over warrants ?
-de uitoefenprijs: de prijs waarvoor de onderliggende financiële activa gekocht kunnen worden
-vervaldatum of expiratie: de datum waarop het recht om de warrant uit te oefenen vervalt, na de vervaldag verliest een warrant al zijn waarde
-looptijd: de periode binnen dewelke men z'n warrant kan uitoefenen
-call / put: net als bij opties zijn er de call- en de put-variant. De call geeft het recht om tegen een vastgestelde prijs te kopen, de put geeft het recht om tegen een vastgestelde prijs te verkopen. De call zal in waarde stijgen, wanneer het onderliggende aandeel in waarde stijgt. De put zal in waarde stijgen, wanneer het onderliggende aandeel in waarde daalt.
-gedekt / ongedekt: ongedekte warrants worden door bedrijven uitgegeven op hun eigen aandelen (met als doel het aantrekken van extra kapitaal), gedekte warrants worden uitgegeven door financiële instellingen en zijn uitoefenbaar in aandelen van een andere onderneming.
-onderliggende waarde: een ander financieel product waarop de warrant eigenlijk betrekking heeft. Dat kan van alles zijn : een aandeel, een aandelenmandje, een index, valuta of zelfs olie.
-premie: om het warrantrecht te krijgen, betaalt de koper een premie. Deze premie is (veel) lager dan de prijs van de onderliggende waarde zelf.

Welke soorten warrants bestaan er ?
-Een warrant die stijgt in waarde wanneer het onderliggende beleggingsinstrument ook in waarde stijgt. Ook wel call warrants genoemd. Hierbij heeft de houder het recht om de onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs (vooraf vastgestelde prijs).

-Een warrant die stijgt in waarde wanneer het onderliggende beleggingsinstrument in waarde daalt. Ook wel put warrants genoemd. Hierbij heeft de houder het recht om de onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs (vooraf vastgestelde prijs).

Een warrant of een optie ?
Warrants en opties lijken op elkaar, maar verschillen op een aantal vlakken:

-Een optie wordt door de optiebeurs uitgegeven. Dit heeft onder meer tot gevolg:
-Een optie heeft een vaste uitoefenprijs, een standaard aantal (100) van de onderliggende waarde en een standaard vervaldatum, ook betreft het een standaard aantal van de onderliggende waarde.
-Een warrant wordt door een financiële instelling uitgegeven, invulling van de voorwaarden is vrij. De Clearing Organisatie van de beurs draagt bij opties het kredietrisico.Bij warrants moet de dekking van de warrant gegarandeerd worden door de uitgevend partij.

-De looptijd van warrants is over het algemeen langer dan de looptijd van opties.
Opties hebben één aandeel (meestal binnenlands) als onderliggende waarde, warrants heb je in allerlei soorten en maten, op buitenlandse aandelen, op indexen, op obligaties, op afgesproken combinaties van aandelen (mandjes) enzovoorts.

Wanneer je de verschillen zo bekijkt, dan kun je concluderen dat veel van de in Nederland bij bedrijven opgezette personeelsoptieplannen de kenmerken van warrants hebben: ze hebben een zeer lange looptijd, zijn op de eigen aandelen uitgegeven. Alleen wanneer de personeelsoptie ook via de beurs loopt is het een echte optie.

Wat is een staatsbon ?

De staatsbon heeft vrijwel dezelfde kenmerken als de kasbon, behalve dan dat hij door de Staat is uitgegeven en gewaarborgd, en bestemd is voor de particuliere belegger. Staatsbons worden doorgaans om de drie maanden uitgegeven en worden dagelijks op de beurs genoteerd. De intresten zijn onderworpen aan 15 % roerende voorheffing.

Welke soorten staatsbons zijn er ?
-Staatsbon met een looptijd van 5 jaar, eventueel verlengbaar met 2 jaar aan dezelfde voorwaarden.
-Staatsbon 3-5-7 met een looptijd van 7 jaar. Na het 3de of het 5de jaar kan de houder de terugbetaling tegen pari vragen.
-Staatsbon met een looptijd van 5 jaar, een jaarlijks aanpasbare rentevoet en die kosteloos kan ingeruild worden voor een Staatsbon van een ander type (nog nooit uitgegeven).
-Staatsbon met een looptijd van 5 jaar en een vaste rentevoet.
-Staatsbon met een looptijd van 8 jaar en een vaste rentevoet.

Wat zijn de voordelen van een staatsbon ?
-De betaling van de intresten en de terugbetaling van het kapitaal worden gewaarborgd door de Belgische Staat.
-De Staatsbon wordt uitgedrukt in EUR. U loopt dus geen enkel wisselkoersrisico.
-De Staatsbon is een effect. U kunt Staatsbons deponeren op een effectenrekening. Indien u dit wenst, kunt u eveneens kiezen voor materiële levering.
-De Staatsbons worden elke dag genoteerd op de Beurs van Brussel. U kunt uw effecten bijgevolg vlot verhandelen.
-Lopende Staatsbons zijn vlot verhandelbaar op de beurs.

Wat is een optie ?

Een optie is een recht om tegen een vooraf bepaalde prijs binnen een eveneens van tevoren afgesproken periode een bepaald goed te kopen of te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een huis: wie een koopoptie neemt op een huis heeft dat huis in feite nog niet gekocht, maar verzekert zich al wel voor een veelal korte periode van de mogelijkheid om te kopen. Voor dit recht betaalt de optiekoper normaal gesproken een bedrag aan degene die het recht verleent.

Een optie is een afgeleid product, de waarde van de optie is gebaseerd op de waarde van het onderliggende product, de looptijd, de bewegelijkheid van de prijs van de onderliggende waarde en de rente.

Welke soorten opties zijn er ?
Een optie kan gekocht worden, waarmee men voor een bepaalde prijs (de strike of uitoefenprijs) het recht koopt om de onderliggende waarde tegen een bepaalde prijs te kopen (call-optie) of verkopen (put-optie). Men creeert hiermee een long-positie. Het tegenovergestelde van kopen is schrijven, de schrijver heeft niet het recht maar de plicht om te leveren (call-optie) of te kopen (put-optie) tegen de van te voren vastgestelde prijs. Dit wordt een short-positie genoemd.

De basisvormen zijn dus de call-optie en de put-optie, die beide gekocht en geschreven kunnen worden, en dus tot vier verschillende posities kunnen leiden.

Call-opties:

Wie een call-optie koopt krijgt daarmee het recht om een bepaalde onderliggende waarde binnen een gedefinieerde periode te kopen tegen een van tevoren vastgestelde prijs. Voor dit recht betaalt de koper een bedrag dat zowel gebaseerd is op de waarde van het onderliggende goed als op verwachtingen omtrent de waarde van dat goed in de toekomst. Het bedrag waartegen de optie wordt verhandeld is de premie.

Wie een call-optie schrijft oftewel verkoopt verleent daarmee aan de koper het recht om een onderliggende waarde tegen een van tevoren vastgestelde prijs te kopen. De uitschrijver ontvangt als compensatie een bedrag per optie. De schrijver van de optie gaat bovendien zelf een verplichting aan de onderliggende waarde ook te leveren als daarom door de optiehouder gevraagd wordt.

Wanneer aan het eind van de looptijd (bij expiratie) van de optie de handelsprijs van de onderliggende waarde onder de afgesproken prijs ligt, zal de optie geen waarde meer hebben. Men kan immers zonder de optie goedkoper aan de waarde komen dan met de schrijver van de optie is afgesproken. Ligt de prijs echter hoger dan de op de optie vastgelegde prijs, dan zal de optiehouder bij de schrijver komen om zijn rechten uit te oefenen.

Put-opties:

De koper van een put-optie heeft een recht gekocht om een onderliggende waarde tegen een van tevoren afgesproken koers te verkopen. Iemand die bepaalde aandelen heeft en deze wil houden kan zich door koop van een geschikte put-optie dus "verzekeren" van de waarde van zijn aandelen gedurende de looptijd van de optie. Voor deze verzekering betaalt de koper een bedrag.

De verkoper van een put-optie verplicht zich een onderliggende waarde af te nemen tegen een van tevoren afgesproken prijs. Als vergoeding ontvangt de schrijver van de koper het premiebedrag.

Wanneer aan het eind van de looptijd (bij expiratie) van de optie de handelsprijs van de onderliggende waarde boven de afgesproken prijs ligt zal de optie geen waarde meer hebben. Men kan immers zonder de optie de waarde duurder verkopen dan met de schrijver van de optie is afgesproken. Ligt de prijs echter lager dan de op de optie vastgelegde prijs, dan zal de optiehouder bij de schrijver komen om zijn rechten uit te oefenen.

Amerikaanse opties en Europese opties:

Amerikaanse opties zijn opties die leiden tot fysieke levering: Wanneer op de afloopdatum de koers van het aandeel lager staat dan de afgesproken koers (strike) dan zal de koper van de put optie deze uitoefenen en dus de aandelen tegen de afgesproken prijs verkopen aan de verkoper van de optie.

Europese opties worden contant afgerekend. Wanneer het aandeel (of index) lager staat dan de afgesproken koers krijgt de koper het koersverschil tussen de strike en de lagere beurskoers op moment van afloop. Dit systeem is met name populair voor opties op indices omdat het overdragen van 25 verschillende aandelen met hoge kosten gepaard zou gaan.

Wat is de waarde van een optie ?
Om een optie te kunnen kopen moet een bepaald bedrag betaald worden, de optiepremie. De schrijver van de optie berekent de optiepremie op basis van een vijftal factoren. Uitgangspunt is dat het schrijven van opties een winstgevende activiteit dient te zijn, de optiepremie moet dus dekkend zijn tegen mogelijke verliezen. Eigenlijk moet je zeggen, dat de optiepremie zo hoog is dat het risico dat de optie uitgeoefend wordt klein is. En dus: hoe groter het risico, hoe hoger de optiepremie.

De factoren die de optiepremie bepalen:

-looptijd: hoe langer de looptijd, hoe groter de kans dat een bepaald de onderliggende waarde door de strike heen komt, hoe hoger dus de premie.
uitoefenprijs of strike: hoe kleiner het verschil tussen uitoefenprijs en koers van de onderliggende effecten, hoe groter het risico, hoe hoger de optiepremie.
prijs van de onderliggende waarde: een hoge onderliggende waarde levert een relatief hogere optiepremie.
-rentestand: de rente is van invloed omdat voor het schrijven van de optie een bepaalde zekerheid aangehouden wordt, waarvoor geld nodig is (dat geleend wordt tegen een rente of niet uitgeleend kan worden tegen die rente).
-volatiliteit: volatiliteit is de beweeglijkheid (omhoog en omlaag) van het aandeel. Hoe volatieler de waarde van de onderliggende effecten, hoe groter de kans dat de optie gedurende de looptijd een keer door de uitoefenprijs heen gaat, hoe hoger de optiepremie.

Ontwikkeling van de waarde van een optie afgezet tegen de koers van de onderliggende waarde

Een optie heeft een intrinsieke waarde wanneer de beurskoers boven de uitoefenprijs ligt bij een call-optie of wanneer de beurskoers onder de uitoefenprijs ligt bij een put-optie. In de grafiek hiernaast: bij een uitoefenprijs van 20 euro heeft de optie een intrinsieke waarde vanaf die 20 euro. De waarde is echter tot 24 euro nog negatief, omdat de optiepremie 4 euro is. Maar omdat de premie al betaald is, zal de optie vanaf deze koers wel uitgeoefend worden, tot 24 euro om het verlies te beperken, en pas boven 24 euro om de winst te incasseren.

Voor de verhouding tussen de intrinsieke waarde en de koers van de onderliggende waarde worden een drietal termen gebruikt:

-in-the-money: de optie heeft intrinsieke waarde, de koers ligt boven de uitoefenprijs (call-optie). is het verschil groot, dan is de optie deep-in-the-money.
-at-the-money: de beurskoers is exact gelijk aan de uitoefenprijs
-out-of-the-money: de optie heeft geen intrinsieke waarde, de koers ligt bij een call-optie onder de uitoefenprijs.

Wat is een obligatie ?

Een obligatie is een schuldbrief die wordt uitgegeven door de overheid of door een particuliere onderneming welke meestal voor een langer termijn is.
Met een obligatie geef je ook geld aan een bedrijf, maar zonder mede-eigenaar te worden. Hier gaat het dus om een lening. De beleggers die geld uitlenen krijgen als beloning een rente. Het risico dat een obligatiehouder loopt is dat het bedrijf in financiële moeilijkheden komt waardoor deze niet meer in staat is om zijn verplichtingen na te komen. Je weet van tevoren hoe lang de lening loopt en hoeveel rente je krijgt. Hierdoor ben je minder afhankelijk van het reilen en zeilen van een bedrijf dan een aandeelhouder.
Niet alleen bedrijven maar ook (overheid)instellingen kunnen obligaties uitgeven. Een bekend voorbeeld daarvan zijn de staatsleningen.
Het lijkt misschien een beetje alsof het hetzelfde is als sparen. De obligatiehouder krijgt tenslotte een vaste rente vergoeding. Het enige verschil is dat obligaties, net als aandelen, worden verhandeld op de beurs. En dat betekent dat je koerswinst kunt maken.

Welke soorten obligaties zijn er ?
-Staatsleningen: staatsleningen worden uitgegeven door nationale overheden, zoals de Staat der Nederlanden.
-Strips: een obligatie bestaat uit twee delen: de mantel (hoofdsomdeel) en de coupon (rentedeel). Bij splitsing ontstaan de zogeheten ‘strips’. Vooral de coupon is interessant omdat deze de belegger recht geeft op de coupon­rente zonder te hoeven investeren in de gehele obligatie.
-Bedrijfsobligaties: in toenemende mate maken ondernemingen gebruik van obligaties om hun financieringsbehoefte te dekken. Niet alleen de couponrente, ook het kredietrisico van een bedrijfsobligatie is doorgaans hoger dan bij een staatslening. Beleggers interesseren zich in toenemende mate voor bedrijfsobligaties en het aantal uitgiftes stijgt dan ook sterk. Steeds meer beleggers ontdekken de mogelijkheden die bedrijfsobligaties bieden. Bij bedrijfsobligaties onderscheiden we naast de ‘gewone’ obligaties ook de volgende bijzondere soorten:
-Converteerbare obligaties: converteerbare obligaties kunnen op een bepaald moment worden omgewisseld in aandelen, doorgaans van de uitgevende instelling. De belegger ontvangt couponrente maar kan mogelijk ook profiteren van koerswinst op de aandelen. De belegger heeft het recht, niet de verplichting om de obligatie te converteren in aandelen.
-Omgekeerd converteerbare obligaties: met een omgekeerd converteerbare obligatie, bepaalt de uitgevende instelling of en wanneer conversie in aandelen plaatsvindt. Voor de belegger kan dit een risico betekenen.
-Eeuwigdurende leningen: eeuwigdurende leningen (ook wel bekend als perpetuals) hebben een onbeperkte looptijd en keren alleen couponrente uit. Eeuwigdurende leningen worden nooit afgelost. Dergelijke leningen zijn tegenwoordig tamelijk zeldzaam.
-High-yieldobligaties: High-yieldobligaties combineren een hoger dan gemiddelde couponrente met een vergelijkenderwijs hoger risico. Indien u interesse heeft om in high-yieldobligaties te gaan beleggen, dan is het aan te raden om bij uw bank of commissionair eerst informatie op te vragen over de rating.

Wat zijn de risico's bij een obligatie ?
De risico´s bij obligaties zijn beperkt. Alleen wanneer een bedrijf failliet gaat, kun je je geld niet terugkrijgen. Bij een faillisement worden overigens eerst de obligatiehouders betaald, niet de aandeelhouders. De kans dat de grootste aanbieder van obligaties, de Nederlandse Staat, failliet gaat, is erg klein.

Obligaties worden ook verhandeld. Stel dat je een obligatie afsluit als de rente op 5% staat, en de rente daalt heel sterk, dan kan je obligatie meer waard worden. Je zou in dat geval kunnen overwegen om je obligatie te verkopen. Een koper betaalt meer voor de obligatie dan jij hebt uitgeleend, omdat hij nog een paar jaar kan profiteren van de gunstige rente. Jij hebt bovendien direct weer geld in handen.

Stijgt de rente echter boven de rente van je obligatie uit, dan zal er niemand zijn die meer wil betalen voor de lening dan jij hebt betaald. Op een spaarrekening krijg je dan namelijk een hoger rendement. Je zult dan bij verkoop genoegen moeten nemen met een bedrag dat lager ligt dan wat je hebt uitgeleend. Wacht je echter tot het eind van de looptijd, dan krijg je al je geld weer terug. Obligaties verkopen is dus alleen aantrekkelijk als de rentevergoeding die je krijgt hoger is dan de dan geldende marktrente, of als je een rentestijging verwacht en daarop anticipeert.

Wat zijn liquiditeiten ?

Liquiditeiten zijn geldmiddelen met een zeer korte looptijd, waarop je een rentevergoeding ontvangt. Deposito`s en spaarrekeningen zijn bekende vormen van liquiditeiten. Ook obligatieleningen met een looptijd van maximaal een jaar worden beschouwd als liquiditeiten.

Welke soorten liquiditeiten bestaan er ?
Chartaal geld:
-Bankbiljetten: Tot 2002 had De Nederlandse Bank NV het monopolie om Nederlandse bankbiljetten te maken. Nu ligt dat alleenrecht bij de Europese Centrale Bank (er is een Europees betaalmiddel).
-Munten: Mogen alleen door de rijksoverheid worden geslagen.
-Chipkaart: Ingevoerd in 1996, hierdoor is de rol van de munten in het betalingsverkeer flink verminderd.

Giraal geld:
-D.m.v. een betaalpasje met een PIN-code (PIN staat voor persoonlijk indentificatie nummer).
Met behulp van een betaalpasje met PIN-code kun ook geld op nemen bij geldautomaten.
-D.m.v. een creditcard. Verschillende organisaties verstrekken zo’n kaart waarmee je kunt betalen bij bedrijven die aangesloten zijn bij zo’n organisatie. Het bedrag wordt pas na een maand van de bank- of girorekening van de gebruiker van de pas afgeschreven.
-D.m.v. een betaalcheque. Betaalcheques worden steeds minder gebruikt.
-D.m.v. een overschrijven. Je stuurt dan een overschrijvingsformulier naar de bank. Bij veel rekeningen zit een acceptgiroformulier (een overschrijvingsformulier waarop alle gegevens behalve de handtekening al zijn ingevuld). Bij een automatische incasso geeft de klant de leverancier de toestemming om steeds het verschuldigde bedrag van zijn rekening te laten afboeken.

Bij elke vorm van giraal betalen schrijft de bank het betaalde bedrag bij op de rekening van de begunstigde en schrijft de bank dit bedrag af van het tegoed van de betaler. De tegoeden bij de bank vormen het giraal geld.


Zonder een arbeidsverdeling zou een economie niet kunnen functioneren, iedereen zou dan zelf alles moeten maken wat hij zou willen hebben. Het gaat veel efficiënter als iedereen iets anders maakt. Er ontstaat dan arbeidsverdeling en ruil. En daarmee ook behoefte aan een ruilmiddel: geld.
We zouden ook kunnen ruilen in natura maar dat levert een aantal problemen op. Je zult het dan telkens eens moeten worden over de ruilverhouding.

Liquiditeiten heeft verschillende functies:

-Ruilmiddelfunctie: Onder geld verstaan we ieder ruilmiddel dat in ruime kring wordt geaccepteerd. Geld heeft niet altijd bestaan in de vorm zoals wij het kennen. Gemeenschappelijke eigenschappen van ruilmiddelen waren altijd: ze werden algemeen aanvaard, ze hadden een tamelijk hoge en vrije vaste waarde, ze konden niet bederven.
-Rekenmiddelfunctie: Hiermee kun je bijvoorbeeld de waarde van verschillende producten vergelijken of een begroting maken.
-Oppotmiddelfunctie: Door middel van geld kun je je vermogen bewaren in contanten.

Onder geldhoeveelheid verstaat de Nederlandse Bank al het chartale en girale geld dat in handen is van Nederlandse ingezetenen, verminderd met het geld dat zich bevindt in de kassen van de geldscheppende banken en de rijksoverheid = primaire liquiditeiten.

Er zijn ook secundaire liquiditeiten (bijna-geld). Je kunt hiermee niet betalen maar je kunt ze wel snel en zonder veel kosten omzetten in giraal of chartaal geld. Het gaat om: Vorderingen op de geldscheppende instellingen (banken) met een looptijd korter dan twee jaar die in handen zijn van het publiek.

Deze verdelen we in drie soorten:

-Termijndeposito’s: Gelden die voor een bepaalde korte periode bij de bank zijn vastgezet.
-Kortlopende valutategoeden (bijvoorbeeld een dollarrekening bij een bank).
-Spaartegoeden waarvan de looptijd korter is dan twee jaar.

Wat is een kasbon ?

Een kasbon is een schuldbekentenis, waarin een financiële instelling bevestigt dat ze een bepaald bedrag in ontvangst heeft genomen en dat ze deze som zal teruggeven na verloop van een bepaalde periode. Bovenop deze som kan de schuldeiser nog een rente verwachten.

Als de belegger zijn geld binnenlevert krijgt hij hiervoor een schuldbekentenis onder de vorm van een waardepapier aan toonder. Dit betekent dus dat het niet uitmaakt wie de eigenaar is, degene die het waardepapier inlevert krijgt het geld.

Een kasbon bestaat uit een mantel en een couponblad. De mantel vertegenwoordigt het kapitaal en vermeld bij welke financiële instelling het geld gedeponneerd is, welke intrestvoet er geldig is, de decoupondatum, de eindvervaldag. Het couponblad vertegenwooordigt de intrest. Elk jaar knipt de belegger een coupon af en gaat deze dan innen bij de financiële instelling. Op de einddag levert de schuldeiser zijn mantel in, hiervoor krijgt hij dan zijn kapitaal terug.

Kasbons worden enkel uitgeschreven door financiële instellingen. De uitgifteprijs is steeds "a pari", dwz. dat als men bijvoorbeeld intekent voor een kasbon van 2500 euro, dan betaalt men hiervoor ook effectief 2500 euro. Men kan op eender welk moment intekenen op kasbons.


Varianten op een kasbon:
In de strijd om het marktaandeel lanceerden de financiële instellingen varianten op de klassieke kasbon. Bij de kapitalisatiebon wordt de jaarlijkse interest niet uitgekeerd, maar herbelegd (gekapitaliseerd), tegen de interestvoet van de kasbon. De kasbon bestaat dan enkel uit een mantel.

Bij kasbons met facultatieve kapitalisatie heeft de eigenaar de keuze: kapitalisatie van de interest of uitkering van de interest tegen afgifte van de coupon. Ten gevolge van de keuzemogelijkheid gebeurt de kapitalisatie tegen een lagere interestvoet dan het rendement op de kasbon zelf.

Wat zijn de voordelen van een kasbon ?
-Een kasbon levert u een vast rendement op, los van marktschommelingen. De uitbetalingen gebeuren op vastgelegde data
-U kiest de looptijd die best bij uw situatie past. Kunt u uw geld voor een langere periode missen, dan kiest u een looptijd van 5 jaar. De intrestvoet zal dan hoger liggen dan bij een formule op kortere termijn.
-U int jaarlijks de intresten van uw belegging
-U kunt uw kasbons gratis onderbrengen in een effectendossier: intresten en kapitaal worden dan automatisch op uw rekening gestort en het volledige beheer gebeurt door uw bankinstelling.

23 December 2006

Wat is een beleggingsfonds ?

Een beleggingsfonds is eigenlijk het meest makkelijkste beleggingsinstrument dat er bestaat. Tenslotte je hoeft de koers niet nauwlettend in de gaten te houden want experts beleggen jouw geld in verschillende ondernemingen. Meestal bestaat een fonds uit aandelen of obligaties. En de waarde van al die aandelen en /of obligaties bepalen de koers van een beleggingsfonds. In vergelijking met aandelen zijn er eigenlijk maar drie grote verschillen:

Je geld gaat niet naar 1 onderneming maar naar meerdere. Want de meeste beleggingsfondsen hebben minimaal 20 ondernemingen in hun portefeuille.
De provisie kosten zijn veel lager. Zo betaal je ongeveer bij aandelen € 8,00 + 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag. Maar bij een beleggingsfonds betaal je maar 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag zonder dat je er nog extra kosten bij moet betalen.
Het laatste grote verschil is dat als je een beleggingsfonds koopt of verkoopt, dat je order dan niet direct wordt gekocht of verkocht zoals bij aandelen. Maar meestal wordt je order de volgende dag bij de openingskoers gekocht of verkocht.

Welke soorten beleggingsfondsen bestaan er ?
Aandelenfondsen:
Een aandelenfonds belegt overwegend in aandelen of met aandelen verwante effecten. Een aandelenfonds biedt ten aanzien van beleggingen in individuele aandelen het grote voordeel dat je met een beperkt bedrag een ruim gespreide portefeuille in huis haalt.

Soorten aandelenfondsen zijn:
-Landen-aandelenfondsen beleggen hoofdzakelijk in aandelen of met aandelen verwante effecten van bedrijven die in één welbepaald land gevestigd zijn.


-Regionale aandelenfondsen hebben een breder beleggingsuniversum. Zij beleggen bijvoorbeeld in aandelen van bedrijven overal ter wereld of spitsen zich toe op één enkel continent.

-Sectorale aandelenfondsen focussen zich op aandelen uit één welbepaalde sector of een combinatie van sectoren.

-Thematische aandelenfondsen beleggen dan weer in aandelen volgens een bepaald thema. Zo richten bepaalde fondsen zich alleen op groei- of waardeaandelen. Andere fondsen beleggen uitsluitend in aandelen met kleine beurskapitalisatie.

Obligatiefondsen:
Obligatiefondsen beleggen hoofzakelijk in obligaties of andere vlot verhandelbare schuldtitels. Obligatiefondsen worden gekenmerkt door een vrij stabiel rendement in combinatie met een laag risico.
Soorten obligatiefondsen zijn:

Obligaties in één enkele munt:
Indien u geen wisselkoersrisico wenst te lopen, beleg dan in obligatiefondsen in euro. USD-obligatiefondsen zijn een alternatief. Hier loopt u wel een wisselkoersrisico, maar dit kan u ook een bijkomend rendement opleveren.


Obligaties in een bepaalde geografische zone:
De meest voorkomende geografische zones zijn uiteraard de euro-zone of de dollar-zone. Ook obligatiefondsen met een internationaal gespreide obligatieportefeuille bestaan.


Obligaties met een welomschreven looptijd:
Obligatiefondsen kunnen, afhankelijk van hun beleggingsdoelstelling, beleggen in schuldtitels met korte, middellange of lange looptijd.


Bedrijfsobligaties versus Staatsobligaties:
Obligaties uitgegeven door privé-bedrijven worden gekenmerkt door hun hoger potentieel rendement ten aanzien van overheidsobligaties. In vergelijking met staatsobligaties is het risico op niet-terugbetaling evenwel groter. De solvabiliteit van de emittent van obligaties wordt gewaardeerd aan de hand van een zogenaamde rating. Zowel bedrijven als staten krijgen een rating over hun kredietwaardigheid. Voornaamste ratings zijn: Standard & Poor's, Moody's.
Monetaire fondsen:
Monetaire fondsen, ook wel liquiditeitenfondsen of cashfondsen genoemd, beleggen in liquiditeiten en kortlopende rentende waarden zoals schatkistcertificaten, commercial paper, verhandelbare schuldbekentenissen, ….
Liquiditeitenfondsen worden gekenmerkt door een stabiel rendement en een zéér laag risico.

Gemengde fondsen:
Gemengde fondsen dienen qua risico gesitueerd te worden tussen enerzijds aandelenfondsen en anderzijds obligatiefondsen. Gemengde fondsen beleggen immers deels in aandelen en deels in obligaties en liquiditeiten. Kortom: een ideaal gespreide portefeuille beschikbaar via één enkel fonds.
Soorten gemengde fondsen zijn:

Gemengde fondsen gebaseerd op een risicoprofiel
Doorgaans onderscheidt men drie risico-profielen: defensief, neutraal en dynamisch. Afhankelijk van het profiel van het fonds, zal er een bepaald maximumpercentage belegd worden in aandelen. Dit percentage neemt toe naarmate het risicoprofiel meer dynamisch is. In grote lijnen ziet de verdeling er als volgt uit:
Defensief gemengd fonds: ongeveer 25% aandelen, 75% obligaties en cash. Een defensief gemengd fonds herkent men vaak doordat in de naam 'Defensive' voorkomt.
Neutraal gemengd fonds: hier bedraagt de verdeling ongeveer 50/50
Een neutraal gemengd fonds herkent men doordat in de naam de termen 'Balanced' of 'Neutral' voorkomt
Dynamisch gemengd fonds: hier bedraagt de verdeling bij benadering 75% aandelen en 25% obligaties en cash. De naam van dergelijke fondsen begint dan ook vaak met … 'Dynamic'.


In de categorie van de gemengde fondsen verdienen de zogenaamde dakfondsen zeker een speciale vermelding. Dakfondsen of 'Fund of Funds' zijn fondsen die op hun beurt in andere fondsen beleggen. Zo verkrijgt men niet alleen een optimale spreiding over de verschillende activa klassen (aandelen, obligaties, liquiditeiten, …) maar daarenboven is er door in andere fondsen te beleggen ook een diversificatie naar beheerder en dus ook naar beheerstijl.

Vastgoedfondsen:Vastgoedfondsen zijn, zoals de naam doet vermoeden, fondsen die in vastgoed of immobiliën investeren. Dit kan gaan van gewone gebouwen, kantoorgebouwen tot bijvoorbeeld winkelcentra. Vastgoedfondsen zijn daarenboven ook geografisch gespreid: de gebouwen waarin geïnvesteerd wordt zijn immers vaak gespreid over verschillende regio's of zelfs landen.
Het grote voordeel van vastgoedfondsen ten aanzien van een belegging in bakstenen (aanschaf van een woning) is uiteraard de liquiditeit. Vastgoedfondsen zijn immers dagelijks verhandelbaar. Eén van de belangrijkste redenen voor het aanschaffen van een vastgoedfonds is risicospreiding. De immobiliënsector gedraagt zich immers verschillend van aandelen en obligaties, hetgeen de invloed en het risico van bepaalde economische omstandigheden in uw portefeuille vermindert. In tijden van grote koersschommelingen op de beurs geven veilige beleggingen de nodige stabiliteit aan uw beleggingsportefeuille.,Algemeen wordt verondersteld dat vastgoed voor 5% deel mag uitmaken van uw beleggingsportefeuille, ongeacht uw risicoprofiel.


Wat is het risico van een beleggingsfonds ?
De risico's zijn beperkter dan bij aandelen, maar daardoor kan de winst ook beperkter zijn. Stel dat als je en aandeel koopt en die dan ineens flink begint te dalen, dan ben je een groot gedeelte van je geld kwijt. Maar als een beleggingsfonds ook datzelfde aandeel in de portefeuille heeft dan zal het verlies veel minder zijn want het wordt opgeheven door de andere aandelen. Het verlies zal natuurlijk veel minder zijn omdat de andere fondsen wel stijgen. Daardoor wordt het verlies dus beperkter. En dat geld dan natuurlijk ook voor het omgekeerde voor de winst. Die kan dan ook beperkter zijn als de andere aandalen niet sterk stijgen.

22 December 2006

Wat is een dividend ?

Het dividend is een deel van de winst van een onderneming dat wordt uitgekeerd aan de aandeelhouders. Wanneer het dividend niet in geld maar in aandelen wordt uitbetaald heet dit stockdividend. Het primaire doel van een onderneming is het creëren van winst voor de eigenaren. Dividend is de belangrijkste wijze waarop deze winst aan de eigenaren (=aandeelhouders) wordt uitgekeerd. Van de winst van een onderneming wordt meestal een deel in de onderneming geherinvesteerd. De rest kan aan de aandeelhouders als dividend worden uitgekeerd. Het betalen van dividend heeft een negatief effect op de hoeveelheid cash die de onderneming beschikbaar heeft. De uitbetaling van het dividend wordt door de aandeelhoudersvergadering goedgekeurd, nadat het bestuur de hoogte van het bedrag en de wijze van uitbetaling bepaald heeft. De wijze van uitbetaling kan in cash of in stockdividend of op nog andere manieren, zoals bijvoorbeeld het uitkeren van aandelen van een dochteronderneming. De uitbetaling kan als absoluut bedrag of als percentage van de winst gebeuren. De verhouding tussen de winst van het bedrijf en het bedrag aan dividend dat uitgekeerd wordt noemt men de pay out ratio. Aandelen met een hoog dividendrendement worden vaak gezien als 'goede huisvader' aandelen. Groeiaandelen daarentegen keren vaak weinig of geen dividend uit. Het dividend is voor alle gewone aandelen gelijk. Er zijn echter meerdere aandelensoorten, zoals preferente aandelen en prioriteitsaandelen; deze aandelen ontvangen een ander of geen dividend. Het uitkeren van dividend heeft invloed op de koers van het aandeel. De datum waarop het dividend uitgekeerd wordt, is de datum waarop het aandeel ex-dividend gaat. Meestal daalt de koers met een bedrag bijna gelijk aan de hoogte van het dividend. Het kan hiervan afwijken als de fiscus van een land dividendbelasting inhoudt op het uitgekeerde dividend. In België heet dit roerende voorheffing en is bepaald op 25% (begin 2004); in Nederland heet dit dividendbelasting en deze bedraagt tevens 25%. Daarnaast zorgen ook de dagelijkse koersfluctuaties ervoor dat het verschil zelden exact gelijk is aan het dividend. Wanneer een onderneming een buitensporig grote kaspositie heeft, bijvoorbeeld door de verkoop van een groot bedrijfsonderdeel, wordt dit soms als superdividend aan de aandeelhouders ter beschikking gesteld. Dit is echter de meest fiscaal onvriendelijke manier van uitkering, vanwege de nadelige belastingaanslag. Meestal worden er andere middelen, zoals kapitaalverlagingen aangewend, om de aandeelhouder maximaal te sparen.

Welke soorten dividend zijn er ?
Interim dividend:
Een tussentijds dividend, dat een gedeelte vormt van het totaal uit te keren dividend over enig boekjaar.

Stockdividend:
De onderneming keert dividend uit in aandelen. Er wordt dan gerekend met een dividendpercentage over de aandelen die de belegger in bezit heeft. Wanneer een belegger 1000 aandelen Fortis heeft en Fortis een stockdividend van 4% uitkeert, krijgt de belegger er 40 aandelen Fortis bij.

Cashdividend:
De onderneming keert dividend uit in contanten.

Wat is een deposito ?

Deposito rekeningen zijn vergelijkbaar met de vaste termijn spaarrekeningen, maar kennen twee belangrijke verschillen: bijstorten is niet mogelijk en de minimuminleg is hoger. Ook hier is een hogere rente mogelijk in ruil voor een vaste looptijd. De looptijd kan variëren van 1 maand tot 24 maanden, al zijn er ook deposito's met langere looptijden. De rente voor deposito's wordt dagelijks vastgesteld op basis van de ontwikkelingen op de financiële markten. Wel is het zo dat als een deposito wordt aangegaan de rente op het moment van storten geldt voor de gehele looptijd. In principe is er op een deposito geen bijstorting of opname mogelijk. Er zijn echter varianten ontwikkeld die deze mogelijkheden wel hebben: het flexibel deposito en het bestemmingsdeposito.

Welke soorten deposito's zijn er ?

Flexibel deposito:
Het flexibel deposito biedt de mogelijkheid om bedragen op te nemen of bij te storten. In ruil voor de flexibiliteit vindt er een soort rentekorting plaats. Als een bedrag van ¤ 10.000 (of een veelvoud daarvan) gedurende een gehele maand op de rekening staat geldt een hoger rentetarief dan wanneer er een fractie van dit bedrag op de rekening staat.


Bestemmingsdeposito:
Het bestemmingsdeposito kent alleen looptijden van 3 of 6 maanden. Gedurende de looptijd kan vrij worden beschikt over het tegoed, mits voor bestemmingen die vooraf met de bank zijn overeengekomen.

Wat voor financiele sectoren zijn er ?

Je hebt verschillende sectoren zoals technologiefondsen en financials. Het ligt er aan wanneer je welke sector moet kiezen. Als je geen risico wilt lopen en je weet het niet zeker dan kun je het best een beleggingsfonds nemen die meerdere sectoren bestrijkt. Als je toch meer risico wilt lopen kijk dan hoe de sectoren het doen. Zijn er bijvoorbeeld extra telefoontjes verkocht of verwachten ze een grote groei in de mobiele sector het komende jaar, dan is het natuurlijk een mogelijkheid om in vb een KPN te stappen. Helaas is het niet zo heel makkelijk, want er hangen een heleboel factoren af van het stijgen en dalen van aandelen per sector en in het algemeen. De verwachtingen kunnen nog zo positief zijn, maar als de Europese centrale bank de rente gaat verhogen, en dit is hoger dan verwacht, dan heb je een grote kans dat de alle aandelen gaan dalen (dit komt, omdat als de rente stijgt de bedrijven meer moeten betalen over hun schulden, de economische groei vertraagd en het interresanter kan worden om gewoon te sparen). Ook wordt er heel veel naar de technische analyse van een aandeel gekeken, de TA. Vooral de laatste jaren is dit in populariteit toegenomen. Het kiezen van een bepaald aandeel is dan ook vrij veel werk en het is je dan ook aan te raden eerst proef te draaien door aan een beleggingsspel mee te doen. Dit kan vb op www.iex.nl en daarnaast een boekje bij te houden welke gebeurtenissen zich hebben voorgedaan.

Wat is het risico van aandelen ?

De risico's zijn groter dan bij beleggingsfondsen, maar daardoor kan de winst ook groter zijn. Stel dat als je een aandeel koopt en die dan ineens flink begint te dalen, dan ben je een groot gedeelte van je geld kwijt. Maar als een beleggingsfonds ook datzelfde aandeel in de portefeuille heeft dan zal het verlies veel minder zijn want het wordt gecompenseerd door de andere aandelen. Het verlies zal natuurlijk veel minder zijn omdat de andere fondsen misschien wel stijgen. Daardoor wordt het verlies dus beperkter. En dat geld dan natuurlijk ook voor het omgekeerde voor de winst. Die kan dan ook beperkter zijn als de andere aandelen niet sterk stijgen.

Welke soorten aandelen zijn er ?

-Aandelen aan toonder: zijn aandelen die op papier gedrukt zijn. Zij kunnen aan derden doorgegeven worden, met of zonder speciale administratieve procedures. Het bewijs van aandeelhouderschap is belichaamd in de drager, het papier. Dit maakt ze gevoelig voor diefstal en verlies. Tegenwoordig is het leeuwendeel van de aandelen aan toonder opgenomen in een zgn. geautomatiseerd systeem voor effectenverkeer. In Nederland is het bekende systeem het zgn. NECIGEF-systeem. De Wet giraal effectenverkeer reguleert deze materie. Het moge duidelijk zijn dat handel op de effectenbeurzen niet mogelijk zou zijn indien het aandeel telkens lichamelijk aanwezig zou moeten zijn op geleverd te kunnen worden. Een geautomatiseerd systeem is dan ook een voorwaarde voor moderne effectenhandel.

-Aandelen op naam: in tegenstelling tot aandelen aan toonder is het aandeelhouderschap op naam niet afhankelijk van de lichamelijke drager. Gaat deze teniet, dan blijft de vennootschappelijke rechtsverhouding met de vennootschap intact. Aandelen op naam kunnen wel vrij worden overgedragen (ingeval van een naamloze vennootschap zonder blokkeringsregeling). De overdracht dient dan in het aandeelhoudersregister van het bedrijf genoteerd te worden; zolang de overdracht niet aan de vennootschap is betekend, kunnen de aan het aandeel verbonden rechten niet worden uitgeoefend. In Nederland moet de overdracht van aandelen op naam altijd door een notaris worden vastgelegd in een notariële akte.
Aandelen met of zonder stemrecht: met stemrecht verlenen zij de aandeelhouder recht om deel te nemen aan de algemene vergadering aan de stemming en aan het bestuur. Zonder stemrecht geven zij alleen recht op een dividend, dat niet mag verschillen van het dividend van de stemgerechtigde aandelen. Het Nederlandse recht kent geen aandelen zonder stemrecht en ook meervoudig stemrecht is slechts beperkt toegestaan. Beoogt men het financiële recht van het zeggenschapsrecht af te scheiden, dan zal men zijn toevlucht moeten nemen tot zgn. certificering van aandelen. Hierbij wordt een stichting, meestal genoemd Stichting Administratiekantoor (Ak) tot enige aandeelhouder gemaakt, waarna het Ak certificaten uitgeeft. Op deze manier kan toch economisch een aandeel zonder stemrecht bereikt worden.

-Preferente aandelen: geven vóór alle overige aandelen recht geven op een vast dividend, het dividend is een vast percentage van de nominale waarde. Bij ontbinding van het bedrijf worden ze ook vóór de andere terugbetaald. Dit geldt voor de Financieringsprefs, een ander type, de beschermingsprefs, geeft geen vast recht op dividend maar is bedoeld als wapen in de strijd tegen ongewenste overnames.

-Cumulatief preferente aandelen: zijn gelijk aan preferente aandele, geven recht op een vast jaarlijks dividend, maar mocht het bedrijf een aantal jaren slecht draaien en wordt er geen dividend uitgekeerd, dan blijft het recht daarop bij deze aandelen bestaan. Draait het bedrijf weer goed dan dient met terugwerkende kracht het dividend uitbetaald te worden.
Prioriteitsaandelen: de houders van prioriteitsaandelen hebben het recht om een bindend voordracht te doen aan de aandeelhoudersvergadering voor de benoeming van de leden van de Raad van Bestuur en van de Raad van Commissarissen.

-Aandelen met STRIP-VVPR: (typisch Belgische constructie). VVPR staat voor verlaagde voorheffing/précompte reduite. Het betreft typisch Belgische aandelen die na 1 januari 1994 werden gecreëerd om het kapitaal te helpen in het land te blijven. De aandelen leveren een dividend dat slechts onderhevig is aan 15% roerende voorheffing in plaats van 25%. Vanwege de geringe verhandelbaarheid van deze nieuw uitgegeven aandelen, die noteerden naast hun reeds bestaande, oudere aandelen, werd naar een methode gezocht om deze aandelen gelijk te schakelen met de niet op deze wijze bevoordeelde aandelen. Uiteindelijk werd beslist het fiscaal voordeel te onthechten van het aandeel en apart verhandelbaar te maken. Wanneer de aandeelhouder een coupon voorlegt ter inning van een dividend en in het bezit is van de strips, kan hij dus genieten van de verminderde voorheffing. In het andere geval zal hij op zijn dividend 25% roerende voorheffing moeten betalen.

-Aandelen die het kapitaal van de vennootschap niet vertegenwoordigen: Ook genoemd winstaandelen. Zij vertegenwoordigen niet het kapitaal van de onderneming en evenmin een materiële inbreng. Het betreft een niet-financiële inbreng, zoals de knowhow van een van de stichters, die deze kennis gewaardeerd wil zien door de overige aandeelhouders. Ze geven recht op een deel van de winst, maar beperken tegelijkertijd in mindere of meerdere mate het stemrecht. Dat stemrecht heeft de betrokken aandeelhouder via zijn (eventuele) gewone aandelen.

-Genoteerde aandelen: Alle aandelen op naam en aan toonder worden toegelaten tot notering, met als enige voorwaarde dat het kapitaal volgestort is. De marktautoriteiten stellen wel de nodige eisen, zoals een minimumomvang van het kapitaal, publicatieplicht van financiële en koersgevoelige informatie onder strikte voorwaarden en op geregelde tijdstippen, regels inzake goed beheer en dergelijke meer.

Wat is een aandeel ?

Ondernemingen hebben kapitaal nodig om te kunnen ondernemen en om te kunnen investeren in kantoren en computers. Dit kapitaal kan worden geleend bij banken of worden aangetrokken op de effectenbeurs door uitgifte van aandelen. De uitgifte van nieuwe aandelen gebeurt op de primaire markt van een effectenbeurs.
Door de verkoop van aandelen aan beleggers verwerft de onderneming kapitaal om te investeren. Een belegger wordt door de koop van een aandeel mede-eigenaar van de onderneming, hij wordt aandeelhouder. Aandeelhouders zijn gerechtigd om te stemmen tijdens de Algemene Vergadering van Aandeelhouders en kunnen aanspraak maken op een deel van de winst (“dividend”). Aandelen zijn verhandelbare investeringen. Verhandeling van aandelen gebeurt op de zogeheten secundaire markt van een effectenbeurs.

Welke soorten beleggingen zijn er ?

Tegenwoordig zijn er zoveel soorten beleggingen dat het moeilijk is om nog de bomen door het bos te zien. De meest voorkomende zijn echter:
-zichtrekening
-spaarrekening
-termijnrekening
-kasbon
-staatsbon
-obligatie
-vastgoed
-vastgoedcertificaten
-beveks
-aandelen
-fondsen
-opties

Ieder moet voor zich uitmaken welk risico hij wil nemen en waar hij naar wil streven. Belangrijk is ook dat u zich eens afvraagt voor hoelang u het geld kan missen.

Welke soorten beleggers zijn er ?

We onderscheiden een aantal soorten beleggers.

De particuliere belegger: is de belegger die aan het eind van de maand al dan niet structureel geld over heeft en besluit dit te investeren in een fonds. Dat kan een beursgenoteerd fonds zijn, maar ook een participatie in een huisfonds van een van de bekende banken. Naast particuliere beleggers zijn ook institutionele beleggers actief op de financiële markten: dit zijn instellingen die vermogens beheren waar anderen op enigerlei wijze toe gerechtigd zijn. De bekendste typen zijn pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen. Zij hebben financiële verplichtingen jegens hun deelnemers respectievelijk polishouders. Uit het rendement op de hen toevertrouwde middelen (premies) moeten die voldaan kunnen worden. Daarnaast zijn er ook institutionele beleggers die op de vastgoedmarkt actief zijn, de vastgoedbeleggingsinstellingen.

Institutionele beleggers: hebben vaak zeer grote bedragen te beleggen. Voorts zijn ook (grote) ondernemingen regelmatig actief op de geld- of kapitaalmarkt, bijvoorbeeld bij het uitzetten van tijdelijk niet benodigde liquide middelen, of het aantrekken van middelen bij tijdelijke liquiditeitstekorten. Alternatief beleggen. In tijden waarin de beurzen een minder goede prestatie laten zien, zijn mensen geneigd om naar alternatieve beleggingingen te kijken, zoals het beleggen in hout, beleggen in wijn en beleggen in kunst. Over bezittingen in box III dient normaal gesproken per jaar 1,2% netto belasting betaald te worden. Er bestaat een vrijstelling van de vermogensrendementheffing voor voorwerpen van kunst. Het lijkt daarom voordelig om fiscaal belaste vermogensbestanddelen om te zetten in fiscaal vrijgestelde voorwerpen van kunst. Echter, wanneer uw kunstwerken hoofdzakelijk dienen ter belegging (de bewijslast hiervan ligt bij de fiscus) bestaat de mogelijkheid dat uw kunstbezit fiscaal wordt belast. Beleggen in kunst vereist daarom een gedegen kennis van de fiscale aspecten. Met de toenemende aandacht voor het behoud van het milieu en sociaal-ethische thema's is de aandacht voor duurzaam beleggen de laatste jaren enorm toegenomen. Ook groen beleggen is daaronder te scharen.

Wat is een belegging ?

Wat is een belegging ?
Een belegging is een vorm van investering waarbij geld wordt vastgelegd voor langere of kortere tijd met als doel om in de toekomst financieel voordeel te behalen. Het beleggen wordt ook wel omschreven als het opgeven van bepaalde zekere bedragen in ruil voor onzekere inkomsten in de toekomst. Juridisch wordt het beleggen geregeld door het effectenrecht en in mindere mate door het vennootschapsrecht. Beleggers zijn we allemaal direct of indirect. Al maakt men veelal een onderscheid tussen sparen en beleggen, in feite hebben we het over vrijwel hetzelfde: we zetten geld uit tegen een vergoeding en lopen daarbij risico. Zelfs bij een spaartegoed waarvan u zeker weet dat u altijd minimaal het ingelegde geld zult terugkrijgen loopt u risico's, zoals inflatierisico (is mijn geld nog wel net zoveel waard als toen ik het inlegde, of is de ontvangen rente lager dan de inflatie?) of debiteurenrisico (gaat die bankier straks failliet?). Toegegeven: het zijn niet de grootste risico's, maar ze zijn er wel. Ook als we even niet denken aan sparen blijkt dat we allemaal, in ieder geval indirect, beleggen. Iedereen die bijdraagt aan een pensioenfonds of een pensioenverzekeraar zet daarmee gelden uit in obligaties en aandelen, soms zelfs in combinatie met afgeleide producten als opties.