28 December 2006

Wat is een warrant ?

Een warrant is een derivaat of afgeleid product. Warrant is een term voor een instrument in de wereld van de financiële handel.

Een warrant is een soort optie, een warrant geeft iemand het recht om vóór of op een bepaalde datum effecten te kopen (call-warrant) dan wel te verkopen (put-warrant) tegen een vooraf vastgestelde prijs. Het is een optie omdat het een recht van kopen geeft (in geval van call-warrant), maar niet de plicht om te kopen. Het belangrijkste verschil tussen opties en warrants is dat de opties door de beurs uitgegeven worden, warrants worden door een onderneming / financiële instelling uitgegeven.

Warrants werden door ondernemingen vaak uitgegeven in combinatie met een obligatie-uitgifte (warrant-linked bond). Dit met als doel de obligatielening aantrekkelijker te maken en de te betalen obligatierente te drukken.

Welke begrippen moet je weten over warrants ?
-de uitoefenprijs: de prijs waarvoor de onderliggende financiële activa gekocht kunnen worden
-vervaldatum of expiratie: de datum waarop het recht om de warrant uit te oefenen vervalt, na de vervaldag verliest een warrant al zijn waarde
-looptijd: de periode binnen dewelke men z'n warrant kan uitoefenen
-call / put: net als bij opties zijn er de call- en de put-variant. De call geeft het recht om tegen een vastgestelde prijs te kopen, de put geeft het recht om tegen een vastgestelde prijs te verkopen. De call zal in waarde stijgen, wanneer het onderliggende aandeel in waarde stijgt. De put zal in waarde stijgen, wanneer het onderliggende aandeel in waarde daalt.
-gedekt / ongedekt: ongedekte warrants worden door bedrijven uitgegeven op hun eigen aandelen (met als doel het aantrekken van extra kapitaal), gedekte warrants worden uitgegeven door financiële instellingen en zijn uitoefenbaar in aandelen van een andere onderneming.
-onderliggende waarde: een ander financieel product waarop de warrant eigenlijk betrekking heeft. Dat kan van alles zijn : een aandeel, een aandelenmandje, een index, valuta of zelfs olie.
-premie: om het warrantrecht te krijgen, betaalt de koper een premie. Deze premie is (veel) lager dan de prijs van de onderliggende waarde zelf.

Welke soorten warrants bestaan er ?
-Een warrant die stijgt in waarde wanneer het onderliggende beleggingsinstrument ook in waarde stijgt. Ook wel call warrants genoemd. Hierbij heeft de houder het recht om de onderliggende waarde te kopen tegen de uitoefenprijs (vooraf vastgestelde prijs).

-Een warrant die stijgt in waarde wanneer het onderliggende beleggingsinstrument in waarde daalt. Ook wel put warrants genoemd. Hierbij heeft de houder het recht om de onderliggende waarde te verkopen tegen de uitoefenprijs (vooraf vastgestelde prijs).

Een warrant of een optie ?
Warrants en opties lijken op elkaar, maar verschillen op een aantal vlakken:

-Een optie wordt door de optiebeurs uitgegeven. Dit heeft onder meer tot gevolg:
-Een optie heeft een vaste uitoefenprijs, een standaard aantal (100) van de onderliggende waarde en een standaard vervaldatum, ook betreft het een standaard aantal van de onderliggende waarde.
-Een warrant wordt door een financiële instelling uitgegeven, invulling van de voorwaarden is vrij. De Clearing Organisatie van de beurs draagt bij opties het kredietrisico.Bij warrants moet de dekking van de warrant gegarandeerd worden door de uitgevend partij.

-De looptijd van warrants is over het algemeen langer dan de looptijd van opties.
Opties hebben één aandeel (meestal binnenlands) als onderliggende waarde, warrants heb je in allerlei soorten en maten, op buitenlandse aandelen, op indexen, op obligaties, op afgesproken combinaties van aandelen (mandjes) enzovoorts.

Wanneer je de verschillen zo bekijkt, dan kun je concluderen dat veel van de in Nederland bij bedrijven opgezette personeelsoptieplannen de kenmerken van warrants hebben: ze hebben een zeer lange looptijd, zijn op de eigen aandelen uitgegeven. Alleen wanneer de personeelsoptie ook via de beurs loopt is het een echte optie.

No comments: