28 December 2006

Wat is een kasbon ?

Een kasbon is een schuldbekentenis, waarin een financiële instelling bevestigt dat ze een bepaald bedrag in ontvangst heeft genomen en dat ze deze som zal teruggeven na verloop van een bepaalde periode. Bovenop deze som kan de schuldeiser nog een rente verwachten.

Als de belegger zijn geld binnenlevert krijgt hij hiervoor een schuldbekentenis onder de vorm van een waardepapier aan toonder. Dit betekent dus dat het niet uitmaakt wie de eigenaar is, degene die het waardepapier inlevert krijgt het geld.

Een kasbon bestaat uit een mantel en een couponblad. De mantel vertegenwoordigt het kapitaal en vermeld bij welke financiële instelling het geld gedeponneerd is, welke intrestvoet er geldig is, de decoupondatum, de eindvervaldag. Het couponblad vertegenwooordigt de intrest. Elk jaar knipt de belegger een coupon af en gaat deze dan innen bij de financiële instelling. Op de einddag levert de schuldeiser zijn mantel in, hiervoor krijgt hij dan zijn kapitaal terug.

Kasbons worden enkel uitgeschreven door financiële instellingen. De uitgifteprijs is steeds "a pari", dwz. dat als men bijvoorbeeld intekent voor een kasbon van 2500 euro, dan betaalt men hiervoor ook effectief 2500 euro. Men kan op eender welk moment intekenen op kasbons.


Varianten op een kasbon:
In de strijd om het marktaandeel lanceerden de financiële instellingen varianten op de klassieke kasbon. Bij de kapitalisatiebon wordt de jaarlijkse interest niet uitgekeerd, maar herbelegd (gekapitaliseerd), tegen de interestvoet van de kasbon. De kasbon bestaat dan enkel uit een mantel.

Bij kasbons met facultatieve kapitalisatie heeft de eigenaar de keuze: kapitalisatie van de interest of uitkering van de interest tegen afgifte van de coupon. Ten gevolge van de keuzemogelijkheid gebeurt de kapitalisatie tegen een lagere interestvoet dan het rendement op de kasbon zelf.

Wat zijn de voordelen van een kasbon ?
-Een kasbon levert u een vast rendement op, los van marktschommelingen. De uitbetalingen gebeuren op vastgelegde data
-U kiest de looptijd die best bij uw situatie past. Kunt u uw geld voor een langere periode missen, dan kiest u een looptijd van 5 jaar. De intrestvoet zal dan hoger liggen dan bij een formule op kortere termijn.
-U int jaarlijks de intresten van uw belegging
-U kunt uw kasbons gratis onderbrengen in een effectendossier: intresten en kapitaal worden dan automatisch op uw rekening gestort en het volledige beheer gebeurt door uw bankinstelling.

No comments: