23 December 2006

Wat is een beleggingsfonds ?

Een beleggingsfonds is eigenlijk het meest makkelijkste beleggingsinstrument dat er bestaat. Tenslotte je hoeft de koers niet nauwlettend in de gaten te houden want experts beleggen jouw geld in verschillende ondernemingen. Meestal bestaat een fonds uit aandelen of obligaties. En de waarde van al die aandelen en /of obligaties bepalen de koers van een beleggingsfonds. In vergelijking met aandelen zijn er eigenlijk maar drie grote verschillen:

Je geld gaat niet naar 1 onderneming maar naar meerdere. Want de meeste beleggingsfondsen hebben minimaal 20 ondernemingen in hun portefeuille.
De provisie kosten zijn veel lager. Zo betaal je ongeveer bij aandelen € 8,00 + 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag. Maar bij een beleggingsfonds betaal je maar 0,5% van je aankoop of verkoopbedrag zonder dat je er nog extra kosten bij moet betalen.
Het laatste grote verschil is dat als je een beleggingsfonds koopt of verkoopt, dat je order dan niet direct wordt gekocht of verkocht zoals bij aandelen. Maar meestal wordt je order de volgende dag bij de openingskoers gekocht of verkocht.

Welke soorten beleggingsfondsen bestaan er ?
Aandelenfondsen:
Een aandelenfonds belegt overwegend in aandelen of met aandelen verwante effecten. Een aandelenfonds biedt ten aanzien van beleggingen in individuele aandelen het grote voordeel dat je met een beperkt bedrag een ruim gespreide portefeuille in huis haalt.

Soorten aandelenfondsen zijn:
-Landen-aandelenfondsen beleggen hoofdzakelijk in aandelen of met aandelen verwante effecten van bedrijven die in één welbepaald land gevestigd zijn.


-Regionale aandelenfondsen hebben een breder beleggingsuniversum. Zij beleggen bijvoorbeeld in aandelen van bedrijven overal ter wereld of spitsen zich toe op één enkel continent.

-Sectorale aandelenfondsen focussen zich op aandelen uit één welbepaalde sector of een combinatie van sectoren.

-Thematische aandelenfondsen beleggen dan weer in aandelen volgens een bepaald thema. Zo richten bepaalde fondsen zich alleen op groei- of waardeaandelen. Andere fondsen beleggen uitsluitend in aandelen met kleine beurskapitalisatie.

Obligatiefondsen:
Obligatiefondsen beleggen hoofzakelijk in obligaties of andere vlot verhandelbare schuldtitels. Obligatiefondsen worden gekenmerkt door een vrij stabiel rendement in combinatie met een laag risico.
Soorten obligatiefondsen zijn:

Obligaties in één enkele munt:
Indien u geen wisselkoersrisico wenst te lopen, beleg dan in obligatiefondsen in euro. USD-obligatiefondsen zijn een alternatief. Hier loopt u wel een wisselkoersrisico, maar dit kan u ook een bijkomend rendement opleveren.


Obligaties in een bepaalde geografische zone:
De meest voorkomende geografische zones zijn uiteraard de euro-zone of de dollar-zone. Ook obligatiefondsen met een internationaal gespreide obligatieportefeuille bestaan.


Obligaties met een welomschreven looptijd:
Obligatiefondsen kunnen, afhankelijk van hun beleggingsdoelstelling, beleggen in schuldtitels met korte, middellange of lange looptijd.


Bedrijfsobligaties versus Staatsobligaties:
Obligaties uitgegeven door privé-bedrijven worden gekenmerkt door hun hoger potentieel rendement ten aanzien van overheidsobligaties. In vergelijking met staatsobligaties is het risico op niet-terugbetaling evenwel groter. De solvabiliteit van de emittent van obligaties wordt gewaardeerd aan de hand van een zogenaamde rating. Zowel bedrijven als staten krijgen een rating over hun kredietwaardigheid. Voornaamste ratings zijn: Standard & Poor's, Moody's.
Monetaire fondsen:
Monetaire fondsen, ook wel liquiditeitenfondsen of cashfondsen genoemd, beleggen in liquiditeiten en kortlopende rentende waarden zoals schatkistcertificaten, commercial paper, verhandelbare schuldbekentenissen, ….
Liquiditeitenfondsen worden gekenmerkt door een stabiel rendement en een zéér laag risico.

Gemengde fondsen:
Gemengde fondsen dienen qua risico gesitueerd te worden tussen enerzijds aandelenfondsen en anderzijds obligatiefondsen. Gemengde fondsen beleggen immers deels in aandelen en deels in obligaties en liquiditeiten. Kortom: een ideaal gespreide portefeuille beschikbaar via één enkel fonds.
Soorten gemengde fondsen zijn:

Gemengde fondsen gebaseerd op een risicoprofiel
Doorgaans onderscheidt men drie risico-profielen: defensief, neutraal en dynamisch. Afhankelijk van het profiel van het fonds, zal er een bepaald maximumpercentage belegd worden in aandelen. Dit percentage neemt toe naarmate het risicoprofiel meer dynamisch is. In grote lijnen ziet de verdeling er als volgt uit:
Defensief gemengd fonds: ongeveer 25% aandelen, 75% obligaties en cash. Een defensief gemengd fonds herkent men vaak doordat in de naam 'Defensive' voorkomt.
Neutraal gemengd fonds: hier bedraagt de verdeling ongeveer 50/50
Een neutraal gemengd fonds herkent men doordat in de naam de termen 'Balanced' of 'Neutral' voorkomt
Dynamisch gemengd fonds: hier bedraagt de verdeling bij benadering 75% aandelen en 25% obligaties en cash. De naam van dergelijke fondsen begint dan ook vaak met … 'Dynamic'.


In de categorie van de gemengde fondsen verdienen de zogenaamde dakfondsen zeker een speciale vermelding. Dakfondsen of 'Fund of Funds' zijn fondsen die op hun beurt in andere fondsen beleggen. Zo verkrijgt men niet alleen een optimale spreiding over de verschillende activa klassen (aandelen, obligaties, liquiditeiten, …) maar daarenboven is er door in andere fondsen te beleggen ook een diversificatie naar beheerder en dus ook naar beheerstijl.

Vastgoedfondsen:Vastgoedfondsen zijn, zoals de naam doet vermoeden, fondsen die in vastgoed of immobiliën investeren. Dit kan gaan van gewone gebouwen, kantoorgebouwen tot bijvoorbeeld winkelcentra. Vastgoedfondsen zijn daarenboven ook geografisch gespreid: de gebouwen waarin geïnvesteerd wordt zijn immers vaak gespreid over verschillende regio's of zelfs landen.
Het grote voordeel van vastgoedfondsen ten aanzien van een belegging in bakstenen (aanschaf van een woning) is uiteraard de liquiditeit. Vastgoedfondsen zijn immers dagelijks verhandelbaar. Eén van de belangrijkste redenen voor het aanschaffen van een vastgoedfonds is risicospreiding. De immobiliënsector gedraagt zich immers verschillend van aandelen en obligaties, hetgeen de invloed en het risico van bepaalde economische omstandigheden in uw portefeuille vermindert. In tijden van grote koersschommelingen op de beurs geven veilige beleggingen de nodige stabiliteit aan uw beleggingsportefeuille.,Algemeen wordt verondersteld dat vastgoed voor 5% deel mag uitmaken van uw beleggingsportefeuille, ongeacht uw risicoprofiel.


Wat is het risico van een beleggingsfonds ?
De risico's zijn beperkter dan bij aandelen, maar daardoor kan de winst ook beperkter zijn. Stel dat als je en aandeel koopt en die dan ineens flink begint te dalen, dan ben je een groot gedeelte van je geld kwijt. Maar als een beleggingsfonds ook datzelfde aandeel in de portefeuille heeft dan zal het verlies veel minder zijn want het wordt opgeheven door de andere aandelen. Het verlies zal natuurlijk veel minder zijn omdat de andere fondsen wel stijgen. Daardoor wordt het verlies dus beperkter. En dat geld dan natuurlijk ook voor het omgekeerde voor de winst. Die kan dan ook beperkter zijn als de andere aandalen niet sterk stijgen.

No comments: