29 December 2006

Halal beleggen in aandelen

Indexmaker Standard & Poor's creëert aandelenindices die voldoen aan de sharia-wetgeving. Een handige zet om mee te profiteren van de oliehausse
Slim. Indexmaker Standard & Poor's (S&P) heeft aandelen–indices gecreëerd die alleen aandelen opnemen die voldoen aan de sharia, de islamitische canon van wetten op basis van de Koran. Met de indices mikt S&P op een onderbediende doelgroep: die van rijke moslims en hun oliedollars.

Drie sharia-indices heeft S&P gemaakt, op basis van de toonaangevende beurslijsten S&P Europe 350, S&P 500 Japan en de S&P 500 voor de Verenigde Staten. Een jury van islamitische scholasten heeft alle ondernemingen in deze indices bestudeerd. Bedrijven waarvan de bedrijfsbestuur niet voldoet aan de moslimwetten, worden niet opgenomen. Uitgesloten zijn, onder meer, bedrijven die handelen in tabak, alcohol en varkensvlees en financiële dienstverleners. Moslims mogen immers geen rente rekenen.

In de S&P Europe 350 index zijn negentien Nederlandse beursfondsen opgenomen. Deze hebben een gewicht van 5,54 procent in de index. In de shariavariant zitten maar tien Nederlandse fondsen. De bedrijfsvoering blijkt in de polder minder shariacorrect dan het Europese gemiddelde. Het aandeel van Nederlandse beursfondsen daalt in de shariaversie van de S&P-index tot 4,74 procent.

Lees verder

No comments: